Sfaturi utile

Întrebări frecvente despre mamografie

  1. Cât de dureroasă este comprimarea sânilor pentru mamografie?

Mamografia este bine tolerată de marea majoritate a femeilor. Metoda este caracterizată ca fiind nedureroasă de aproximativ 40-50% dintre femei, puțin dureroasă pentru 40%, destul de dureroasă pentru 12% și foarte dureroasă pentru doar 4%. Durerea dispare imediat după procedură pentru 76% dintre femei, după câteva minute pentru 13% dintre ele, după câteva ore pentru 7% și poate dura mai mult de o zi pentru 4% dintre paciente. Cu toate acestea, avantajele compresiei sunt clare, iar durerea poate fi uneori evitată prin programarea mamografiei în zilele în care sânii sunt mai puțin sensibili, adică între zilele 7-12 ale ciclului menstrual.  

  1. Când este recomandat să se facă prima mamografie?

În general, există un consens cu privire la utilizarea mamografiei de screening la pacientele cu vârsta între 50 și 70 de ani. În prezent, mai multe programe naționale recomandă începerea screeningului la 40 ani. Dar, dacă pacienta are simptome, mamografia poate fi necesară indiferent de vârstă. La pacientele cu un risc crescut de cancer de sân (purtătoare de mutații genetice, cu istoric de cancer mamar/ovarian multiplu în familie), screeningul trebuie să înceapă înainte de vârsta de 40 de ani.

  1. Este recomandată mamografia de screening pentru femeile cu vârsta de peste 75 de ani?

Creșterea continuă a speranței de viață face imposibilă setarea unei limite de vârstă pentru efectuarea mamografiilor. În general, se preferă continuarea screeningului prin mamografie și pentru femeile de peste 75 de ani, atâta timp cât sănătatea lor nu este compromisă în mod semnificativ de o boală care reduce drastic speranța de viață.

  1. Pot femeile cu implanturi mamare sau reconstrucție mamară să efectueze mamografii?

Da, în majoritatea cazurilor. De obicei, sunt necesare poziționări speciale cu plasarea implantului în spate, precum și o expertiză tehnică specifică din partea tehnicianului. Excepție sunt pacientele care au reconstrucții mamare după îndepărtarea completă a țesutului glandular.

  1. Sunt periculoase radiațiile cu raze X de la mamografie?

Expunerea la radiații în timpul mamografiei este redusă. Un studiu a raportat că efectuarea de mamografii repetate pe o perioadă de 34 de ani (adică o frecvență anuală de la 40 la 55 de ani și bienală de la 56 la 74 de ani) implică un risc de cancer de sân indus de radiații egal cu 1 la o mie. Riscul de cancer de sân în rândul  populației feminine din țările occidentale este egal cu cel puțin 10%, ceea ce înseamnă că primul risc este de 100 de ori mai mic decât cel de-al doilea, în timp ce depistarea precoce a cancerului de sân prin mamografie reduce mortalitatea cu aproximativ 40%.

Articolul anterior

Întrebări frecvente despre ecografia mamară

Articolul următor

Sfaturi pentru depistarea precoce a cancerului de sân

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *