Ce este BI-RADS?

Ce este BI-RADS?

Acronimul BI-RADS vine de la Breast Imaging Reporting Data System și este, după cum îi spune și numele, un sistem standardizat de raportare a datelor de imagistică mamară. Raportarea BI-RADS le permite radiologilor să comunice rezultatele medicului curant în mod clar și consecvent, cu o evaluare finală și recomandări specifice de management.

Studiilor imagistice mamare li se atribuie una dintre cele șapte categorii de evaluare, după cum urmează:

BI-RADS 0: incomplet – rezultatul necesită o evaluare imagistică suplimentară (vizualizări mamografice suplimentare sau ecografie) și/sau în cazul mamografiei,  necesită obținerea de imagini anterioare care nu sunt disponibile la momentul citirii.

BI-RADS 1: negativ – aspect normal,  simetric și fără mase.

BI-RADS 2: benigne – rezultatul indică 0% probabilitate de malignitate.

BI-RADS 3: probabil benignă –  înseamnă 2% probabilitate de malignitate și se sugerează o urmărire la interval scurte de timp.

BI-RADS 4: suspiciune de malignitate –  există între 2-94% probabilitate de malignitate și la rândul său acestea pot fi împărțite mai departe după cum urmează:

  • BI-RADS 4A: suspiciune scăzută pentru malignitate (2-9%);
  • BI-RADS 4B: suspiciune moderată de malignitate (10-49%);
  • BI-RADS 4C: suspiciune ridicată de malignitate (50-94%), caz în care trebuie luată în considerare biopsia.

BI-RADS 5: suspiciune ridicată de malignitate (95%), caz în care trebuie luate măsuri adecvate.

BI-RADS 6: malignitate cunoscută și dovedită prin biopsie.

Când se folosește BI-RADS?

În prezent, atât Societatea Națională de Senologie, cea Europeană, cât și cea Americană de Radiologie recomandă ca orice examinare imagistică mamară să concluzioneze și să menționeze scorul BI-RADS.

BI-RADS furnizează un limbaj comun pentru a descrie constatările imagistice, a categorisi riscul și a recomanda pașii ulteriori. Principalele situații în care se folosește BI-RADS includ:

  • Mamografia de screening: Atunci când se efectuează mamografii de screening pentru detectarea precoce a cancerului de sân la femeile asimptomatice.
  • Mamografia de diagnostic: În cazurile în care sunt necesare investigații suplimentare sau clarificări pentru femeile cu simptome, cum ar fi o masă palpabilă sau durere la nivelul sânului.
  • Evaluarea imagistică a leziunilor: BI-RADS poate fi folosit pentru a evalua și clasifica leziunile identificate în cadrul examinărilor imagistice, oferind informații despre probabilitatea de malignitate și recomandând pași ulteriori, cum ar fi biopsia.
  • Rapoarte post-chirurgie sau terapie: BI-RADS poate fi utilizat pentru a evalua schimbările în țesutul mamar după intervenții chirurgicale sau tratamente, precum și pentru monitorizarea rezultatelor pe termen lung.
Articolul anterior

Stadiile cancerului de sân

Articolul următor

Ce este cancerul de sân?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *