Ce este autoexaminarea sânilor și de ce este importantă?
Efectuarea autoexaminării lunare a sânilor vă va ajuta să vă mențineți sănătatea. Includerea acestui obicei în rutina proprie contribuie la detectarea precoce a semnelor bolii și astfel vă permite să cereți ajutor specializat în timp util. Cu fiecare autoexaminare a sânilor, vă veți familiariza mai mult cu corpul dumneavoastră și veți învăța să detectați orice modificare care ar putea să apară.
Deși majoritatea organizațiilor medicale nu recomandă autoexaminarea de rutină a sânilor ca parte a screening-ului cancerului de sân, medicii cred că este util ca femeile să fie familiarizate cu proprii sâni și să raporteze prompt orice schimbări survenite. Este important să reținem că auto examenele mamare nu s-au dovedit a fi eficiente în detectarea cancerului sau în creșterea ratei de supraviețuire a femeilor diagnosticate cu cancer de sân, dar reprezintă un obicei care se poate dovedi util în creșterea nivelului de conștientizare a importanței pe care trebuie să o acordăm sănătății sânilor.
Cum se realizează autoexaminarea sânilor?
Există mai multe moduri în care autoexaminarea sânilor poate fi realizată:
- Privind în oglindă
Începeți prin a scoate cămașa și sutienul și așezați-vă în fața unei oglinzi. Țineți brațele în jos, paralel cu corpul și căutați orice modificări ale formei sânilor: umflături, gropițe în piele sau modificări ale poziției mameloanelor. Apoi, ridicați brațele peste cap și căutați aceleași eventuale modificări. În cele din urmă, puneți-vă mâinile pe șolduri și apăsați ferm, pentru a face mușchii pieptului să se contracte. Căutați din nou aceleași modificări. Asigurați-vă că ați examinat ambii sâni.
- În picioare
Scoateți-vă cămașa și sutienul. Utilizați mâna dreaptă pentru a vă examina sânul stâng, apoi inversați. Cu vârfurile celor trei degete mijlocii, apăsați pe fiecare parte a sânului. Folosiți o presiune ușoară, apoi medie, apoi fermă. Simțiți orice bulgări, țesut îngroșat sau alte modificări. Cu o mișcare circulară vă asigurați că atingeți fiecare punct. Apoi, apăsați țesutul cel mai apropiat de axilă. Asigurați-vă că verificați sub areolă (zona din jurul mamelonului) și apoi strângeți mamelonul pentru a verifica dacă există scurgeri. Repetați pașii pentru fiecare sân în parte. Un context în care multe dintre paciente aleg să facă acest tip de examinare este când se află la duș.
- În poziția culcat
Atunci când stați culcată, țesutul mamar se răspândește mai uniform, fiind o poziție bună pentru a simți schimbările, mai ales dacă sânii sunt mari. Întindeți-vă și puneți o pernă sub umărul drept. Puneți brațul drept în spatele capului. Folosind mâna stângă, aplicați aceeași tehnică, ca în cazul autoexaminării din picioare (punctul 2): folosind degetele mijlocii, apăsați toate părțile țesutului mamar și zona de sub axilă. În cele din urmă, schimbați perna pe cealaltă parte și verificați celălalt sân și axila. Asigurați-vă că verificați sub areolă și apoi strângeți mamelonul pentru a verifica dacă există scurgeri.
Ce modificări sunt normale?
Prezența unor noduli în țesutul mamar poate fi normală și nu reprezintă întotdeauna un motiv de panică. Unele femei au pur și simplu un țesut mamar mai nodular în mod natural. A deveni conștientă de ceea ce este normal pentru dvs. vă poate ajuta mai bine să distingeți modificările care vă pot alarma. Menstruația poate afecta aspectul și textura sânilor, de aceea autoexaminarea nu se va realiza în această perioadă a lunii, nici imediat în apropierea ei. Specialiștii ne recomandă să o facem în fiecare lună, de preferat la aceeași dată, cea mai indicată fiind perioada între zilele 7 și 10 de la începutul menstruației.
Când ne adresăm senologului?
Deși multe modificări sunt normale, la cea mai mică suspiciune este recomandat să ne adresăm unui medic specialist. Este de preferat să fie o alarmă falsă căreia i-am acordat atenție, decât să ignorăm ceva ce în realitate se poate dovedi o problemă. Când apelăm la medic?
- când detectăm prezența unui nodul sau o altă modificare a modului în care se simte țesutul mamar față de obicei;
- când apar secreții neregulate sau sangvinolente din mamelon;
- la apariția unor gropițe, roșeață sau la umflarea pielii sânului;
- la modificări ale mamelonului, cum ar fi întoarcerea spre interior.
Autoexaminarea sânilor nu înlocuiește o mamografie!
Autoexaminarea sânilor NU este un instrument de diagnosticare pentru cancerul de sân și doar un specialist poate stabili dacă un nodul simțit în timpul autoexaminării este potențial malign. De aceea, la orice modificare pe care o sesizăm, apelarea la un specialist se va face cu promptitudine, pentru a se stabili un diagnostic exact și tratament, dacă este cazul.