A sebészeti beavatkozások esetében hogy sikeresen eltávolitsuk a nem tapintható emlőelvaltozást, és csökkentve a kockázatát annak hogy egészséges szövetet távolitsunk el, a vezérelt tehnika segitségét használva tudjuk ezeket elérni.
.A megjelölés (a sérülés megrajzolása) több fajta lehet, hogy melyiket alkalmazzák függ a sérülés elhelyezkedésétöl, a radiológus vagy a sebész által választott módszertöl, ezek lehetnek : a bőr felületén valo kijelölés (a bőr felületén való megrajzolás), intravenás festék vagy vékony fémszál használata ( harponálás).

v

A sebészeti beavatkozási elötii kijelölés, asérülés feletti bőr megjelőlésével történik, miközben a páciens háton fekszik, a karját 90 fokra behajlítja. Elkerülve a transzduktor nyomását, megmérjuk hogy a daganat milyen mélyen helyezkedik el és megjelöljük eszt a bőr felületén. Ez a metódus használt középméretü sérülések esetében mikor a távolság az emlőelvaltozás és a bőr felület között kisebb mint 2 cm. A bőr felületén való kijelzést társulhassuk a bőralatti színezőanyag befecskendőzésével. .

cc

A sebészeti beavatkozás elötii reperálás megvalósítható egy vékony fémszal segítségével (harponálás).

Ennek az elhelyezése nem igényel általában helyi érzéstelenítöt. A vékony fémszál beszúrásához a legrövidebb utat válsztva az emlőelváltozásig., hosszirányu megközelítés tehnikát használva. A tű a sérülésen keresztül van bevezetve, ugy hogy ennek a hegye es a sérülés széle között 5 mm kisebb távolság legyen, majd a tűt eltávolitjuk, es a vékony fémszál helyben marad. Rögzíti a kampó végét a bőrhöz és utánna két merőleges emlőfelvételt készítünk oldalból és szemből.Ez a felvétel arra jó hogy orvosi törvényszéki próba legyen a röntgenes orvos számára.

A sebészeti beavatkozás után ez a próba a kampóval arra jó hogy bíztosítja a sebészi metszést a műtéthez. A sebészeti beavatkozás után az a proba

A fémhorog használata esetében a komplikáciok ritkák. Ezek a fémhorog elmozdulásábol állhatnak (egyes esetekben emlőn kivül) vagy ennek a megbántodása a sebészeti beavatkozás alatt).

ca

Concluzii

A mammográfiának egyre gyakoribb használata mint screening metódus a mellrák kezdő fázisában való kimutatásában, aszt eredményezi hogy egyre több emlőelvaltozást fedezünk fel nem tapintható állapotban, melyek esetében szükséges az ultrahang által irányított sebészeti beavatkozás, hogy a sérülésnek megállapitsuk az állapotát vagy szükség esetén ennek eltávolítását.
A mellrák diagnózisának pontossága növekszik hogy ha a biopszia eredménye összefügg a klinikai es képalkotó vizsgálatokkal. A sebészeti beavatkozások egy szoros kapcsolatot igényel a radiológus, patológus es sebész között, e háromnak a közös együttműködése jó eredményeket hozhat létre.

vcv