A képalkotóval vezérelt bőrön át történő mintavétel fő célja a pontos diagnózis létrehozása és a sebészeti biopsziák számának csökkentése.

Az összes nem tapintható emlőelváltozás amely ultrahangon láthato, lehet biopszia vizsgálatot végezni az ultrahang irányításának segítségével.A vastagtűs biopszia vizsgálat által lehet szövettani vagy citológiai vizsgálatot végezni amely kevésbe veszélyes, gyorsabb és kevésbe traumás a páciens számára mint a sebészeti biopszia .A szövettani vizsgálat által felvett szövet kisebb térfogatu, és nem hoz létre káros módosulásokat a mammográfian. A mellbiopszis többször is végezhető, ahányszor csak szükséges.

ddd

A tapintás által érzékelt emlőelváltozások, a diagnózis meghatározásában fontos szerepet játszik (kockázati elemek, családtörténeti patologiak, a páciens kora), képalkotási megjelenése a daganatnak, az emlőelváltozás elörehaladása és időben való felügyeletének lehetősége. A meghatározó elemek a citológiai, szövettani és sebészeti úton választott biopsziának alkalmazásához az emlőelváltozás képalkotása, a rendelkezésre álló gép és az orvos tapasztalátol függ. A beavatkozás csak akkor történhet meg mikor megvan az összes képalkotó felderítes (esetleges kiegeszíto mammográfiák, RMN es CT vizsgálatok), mivel a biopszia vétel utáni hely esetleges változásokat szenvedhet egy esetleges verömleny által.

A páciens informálva van a biopszia metódusárol, kockázatárol, a mellékhatásárol es ugyanakkor az alternativákrol is. A történelmi bejegyzésekröl ismertetök hogy milyen kezelés alatt van a páciens, ha vannak véralvadási rendelenességek vagy alergiai reakciók. A véralvadásgátló kezelést meg kell szüntetni 7-10 nappal a biopszia vizsgálat elött. A vérzéscsillapítás parametereinek értékelése ajánlott azoknak a pácienseknek az eseteben akik véralvadasgátlo kezelés alatt vannak vagy azoknak az eseteben akik ki vannak téve a hosszu vérzés kozkázatának. Abban az esetben mikor nem lehet a kezelést abba hagyni, akkor citológiai biopszia vagy akar microbiopszia vegezheto 18 G tü segitségével.

asd

Az aszpirácios citológia vékonytűvel

Egy rutinos eljárast jelent a mell szövödményének vizsgálásához.

A citológiai biopszia előnyei hogy sejteket aszpirálunk fecskendő segítségével, ugyanakkor rövid időn belül megtudhatjuk a vizsgálat eredményét (akár helyben is hogy ha a citológus jelen van).
Az aszpirációs citológiat ugyanakkor jobban toleráljak a páciensek.

Az ultrahang vezérlése lehetővé teszi a nem tapíntható emlőelváltozásbol sejtminta vételét, ez a tehnika használhato olyan sérülések esetében is amik a mellkasfalnál vagy mellimplantatumok közvetlen közelében vannak.

A leghasználtabb tűk a 21-23 G, 3,8-4 cm hosszusaggal. A hosszu tűk a mélyen fekvő sérülések esetében vagy a nagy térfogatu melleknél vannak használva. A vékony tűk hajlekonyak, ezert az a kockázat all fenn hogy mintavételkor a celzott pont nehezebben érheto el, ráadasul ez nehezebben láthato.

A fecskendők használata 10-20 ml amik elvannak látva vagy nem hajlekony csővel. A helyi érzéstelenítést általában nem használják az aszpirációs citológiai vizsgálatnál./p>

Hogy ultrahang segitségével monitorizaljuk a mintavételi folyamatot, az orvos az egyik kezével a transzduktort használja, ez idő alatt a másik kezével a biopsziát végzi.

A cisztákat és más folyadékgyülemek könnyen aszpirálhatóak vékonytü segítségével. Olykor nehezen lehet megkülönböztetni ultrahanggal az olyan cisztákat amik viszkózus tartalmuak a szilard sérülésektöl. Ezekben az esetekben sebészeti beavatkozás által vett szövetminta elkerülhetö a bőr alatti aszpirácios biopszia vagy a egy ujjab klinikai és képalkotó vizsgálat által.

A citológiai vizsgálata a mintavételnek azokban a helyzetekben indokolt amikor a kepződmény sangvinolens vagy akar nyúlos, félszilárd állapotban van.

Bakteriológiai vizsgálatot abban az esetben végeznek mikor egy gyanus, elfertőzott cisztát távolitottak el vagy emlőtályog eséteben.
Az aszpirácios citológiai vizsgálat telyesitménye függ az emlőelváltozás karakterétol és természetesen a szakorvos illetve citológus tapasztalatátol.

A hisztológiai biopszia

A vastagtüs biopszia mintavételkor lehetőve teszi a szövethenger leletének a korszövettani viszgálatát. A szövettani vizsgálatra egyre inkább képalkotóval vezérelt bőrön át történő mintavétel mikrobiopsziát alkalmazzák a sebészeti biopszia helyett. 76-85%-a nem tapintható emlőelváltozások esetében lehetővé teszi a sebészeti beavatkozásának az elkerülését. A mikrobiopszia vétele mikor egy tapasztalt szakképzet csapat végzi, egyenlő értékü a sebészeti biopszia megadott diagnózisában.

fd

A megfelelő felszerelés az emlőbiopszia elvégzéséhez.

A mintavételhez olyan tűt hasznalnak ami rendszerint rugóval működtetett, úgynevezett „pisztoly” csatlakozik. Ezek közül a leghasználhatobbak a szövettani mell vizsgálathoz az automatikus pisztolyok, ezekbe 14-16 G tüket kalibrálnak. A tűk általában 10 cm hosszuak (”hosszu kirándulás”) és 22-33 mm szélesek. Két tipusu automatikus pisztoly megemlíthető. A klasszikus, amelyikben behelyezhetők a Tru-Cut tipusu tűk, lehetővé teszi hogy a szövetminta félhenger alaku legyen. A másik tipusu pisztoly, amely aszpirácios/vágo mechanizmussal működik, szövethenger nyerhető el. Az utobbi említett model, ugyanolyan vastagságu tűvel, a szöveti töredék vétele körulbelül kétszer akkora térfogatu.Különösen, ez a tipusu pisztoly használt inkább az emlőelváltozások esetében, mivel jó minőségü szövetminta vételt kaphatunk mikor 18 G tüt használunk (vékonyabb mint a 14 G tü), ami lehetővé teszi a könnyebb behatolást a bőrön keresztül.

dd

Az emlőbiopszia használt tehnikája

A tűnek a bőrbe való behatolási pontja, és az emlőelvaltozás megközelítése meg van határozva, a bőr felülete fertőtlenítve van, es a mell levan takarva egy steril takaróval. A helyi érzéstelenítés 3-7 ml 1 % lidocain befecskendőzéssel, az ultrahang vezérlésével történik. Mielött a tüvel behatoljunk, megvizsgáljuk a pisztoly mekanizmusat es megmutatjuk a páciensnek milyen zaj hallhato, hogy a pacienst ne érje kellemetlen meglepetés a mintavétel közben. Az eljárás után, 10-15 percig egy nyomást gyakorolunk a szövetminta vételi helyre, jéggel vagy akár jég nélküli borogatással. Majd, egy rugalmas kötszerrel lesz átkötve és a páciensnek a tudására van adva hogy 3 napig elözze az aszpirint, illetve 24 oran belül ne végezzen fizikai erőfeszítest.

Az eloforduló komplikaciok a mell biopszia mintavételében

A mellékhatások általaban minimalisak: fajdalmak es véraláfutások (amik csillapithatok acetaminofen vagy ibuprofen adagolással) és a hüvely gyulladással. A komplikáciok az aszpirácios citológia és a mikrobiopszia eseteiben kivételesek. Ezek lehetnek: a hosszab ideig tarto vérzés, vérömlények és fertőzések. Egy rendkivül ritka, komplikácios eset microbiopszia esetén iatrogen jégmell lehet, mely megtörténhetik abban az esetben ha nincs betartva a párhuzamos megközelítés a mellkasfallal.
A mikrobiopszia pontossága a mellrák diagnosztikálásában függ a változó sérülés tipusátol, a tük használata, a szövet töredékek számátol és a szakképzet orvos tapasztalatátol.