A rosszindulatu daganatok nagy része durvábbak mint az őket körülvevő normális sejtek.

Az utobbi századokban több ultrahang tehnologia volt javasolva vagy MRI a szövetek mekanikus válasz értékelése egy külső excitáció esetében. A sonoelastográfia alapeleme a bekövetkezett kevesebb elmozdulás a durva sejtek esetében mint a puha sejteknél. Így felmérve a sejtek elmozdulását, a transzduktor nyomásának köszönhetően feltudjuk értékelni a sejtek keménységet. A maximális szövet elmozdulás az elasztográfia alatt az ultrahangok irányában történik a hossz irányában. Az elörehaladott tehnika segitségével a sonoelastográfia létrehozható ugyanannak a transzduktor segitségével mint a klasszikus ultrahang esetében is.

A sonoelasztográfia olyan informaciókat nyujt amiket a klasszikus ultrahanggal nehéz vagy képtelenség elérni, egy hasznos képalkotó a mellszövetek megkülönböztetéséhez kiegészitve a mammográfia es szurke skáláju ultrahang viszgalatnak es a Dopplernek. A sonoelastográfia használata a mellszövet vizsgálatában nagyon hasznos, a mellfelületre kevés nyomást gyakorolásának köszönhetően. Az elasztográfia kép létrehozása a 2 ultraszonográfiai eredménynek összehasonlításában keletkezik (a transzduktor enyhe nyomása elött es után ). A használt géptöl függően, az elasztográfiai kép lehet színes vagy szürke árnyalatokban.

1

A durva, össze nem nyomható felületeket nehezebben lehet deformálni es az elasztográfia képen kékben vagy sötét szürkében jelennek meg, amig a puha, rugalmas felületek pirosak vagy csillógoak, világos szürkék. A rosszindulatú daganatok (malignikus), sötétek és nagyobb nagyságuak mint a klasszikus ultrahang esetében.
Az elasztográfia egy könnyü es gyors metódus, mely elősegiti a klasszikus ultrahang viszgálatokat a BIRADS 3 si IV A mellelváltozások esetében, csökkentve a szükségtelen vizsgálatokat es biopsziákat. Az elasztográfia limitálásai hogy nem lehet elegendő nyomást gyakorolni a vérömlényekre, implantátumokra és a parenchimas mellszövetekre. Az elasztográfia nem ajánlott a műteti utáni elváltozások, szétszort mellelváltozások es azok esetében melyek tulhaladják a szkennelési felületet.

2

Scara Ueno-Itoh