Ultrahang szürke skálában

Az ultrahang nagyon fontos vizsgálati metódus, mely kiegésziti a mammografia és a klinikai vizsgálatokat, hasznos a mell ciszták megkülönböztetésében és a mellszövetek osztályozásában.

A mellszövetek nagy része, melynek homálya nagyobb mint 5 mm átmérőjű a mammografia képen, azok láthatóak az ultrahangon is, ha az orvos eléggé tapasztalt a mell ultrahang vizsgálatában, performáns gépeket használ es fokalizál a mammográfia vizzgálat által láthato gyanus felületekre.

Az eddigi elért eredményeknek köszönhetöen, az ultrahang vizsgálat egyre gyakoribb diagnosztikai metódus lett a mellrák szűrésében. Az ultrahang vizsgálat könnyen elérhető, ártalmatlan és performáns vizsgálati metódus, mely a mensztruáció bármelyik periodusában végezhető, amit a klinikai és mammográfiai vizsgálat után végeznek.

Az ultrahang vizsgálat értékeli a következőket:

  • a klinikai vagy mammográfia vizsgálat által felfedezett emlőelváltozásokat
  • 30 év alatii nők mellet (előzetes vizsgálat);
  • Sűrű mellszövet (mammográfian átlátszó);
  • tapinthatatlan sérülések melyek a mammográfián nem konkludensek.
  • a kerületi sérülések amelyeket a mammográfia által nem lehet megvizsgálni;
  • terhesség vagy szoptatás ideje alatt felfedezett szövetelváltozások.

A daganatos képződések esetében, az ultrahang hasznos a sebészeti beavatkozások vezérlésében, hozzájárul a daganat helyének kimutatásában (elhelyezkedése, nyirokcsomok jelenléte es karaktere), és ezeknek a felügyelete a kezelés alatt.

A Doppler Ultrahang 

A Doppler ultrahang használata a mellszövetekre 1997-ben, Wells által volt ismertetve. A nagy rezolúzios es magas érzékenységü gépek tették lehetővé a Doppler ultrahang használata a mellszövet vizsgálatában, megvalósitva a verkeringés kimutatását a normális mellszövetek esetében.

Az emlőelváltozások véráramlása tanulmányozásában, leghasználtabb metódus a színes Doppler ultrahang vizsgálat.

A folytonos Doppler ultrahang volt az első metódus mely által észlelhető volt a mellszövetek vérkeringésében bekövetkezendő változások a mensztruális ciklus idejében es kimutatta e változások szimetriáját a nők nagy részében. Ezáltal láthatóak azok a vérerek amiket nem lehet észlelni a szürke skálán. A power Doppler ultrahangok vagy Angioultrahangok, fizikailag különböző paramétereket használ mint a lüktető Doppler. Ezzel a tehnikával analizalják a visszavert jel erösséget és nem ennek a frekvenciáját, aproximálva a mozgásban levő vérsejtek térfogatat és nem a sebességét. Ennek a metódusnak a pontossága nagyobb a lassu folyás esetében, ezeknek detektált legkisebb sebességek elérnek 0,4 mm/sec.